Stipendije

HMC (Velika Britanija) & ASSIST (SAD) nude pune i delimične stipendije za srednjoškolce iz Srbije za jednogodišnje i dvogodišnje školovanje u elitnim privatnim britanskim i američkim srednjim školama.

Od 2010. godine, obrazovni centar T & T, kao zvanični saradnik i koordinator britanskog udruženja HMC u Srbiji, učestvuje u organizaciji programa dodele školarina. To je deo većeg projekta koji HMC sprovodi u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Oko 60 vrhunskih britanskih privatnih škola su članice udruženja HMC. One daju stipendije za unapređenje obrazovanja srednjoškolcima iz našeg regiona. U isto vreme to je i prilika da britanski srednjoškolci upoznaju kulturne posebnosti ovog dela Evrope.Zbog izuzetnih rezultata koje su tokom prethodnih godina učenici iz Srbije pokazali školujući se u V. Britaniji, programu stipendiranja učenika iz Srbije, priključila se od 2015. godine i američka organizacija ASSIST. Organizaciju ASSIST podržavaju 92 privatne američke škole. U prošloj godini, one su uložile US$5,9 miliona u vidu školarina za besplatno školovanje učenicima iz zemalja koje se nalaze u ASSIST programu. Prosečna visina stipendije iznosi US$59,170.

Škole učesnice programa HMC i ASSIST daju stipendistima priliku da podignu nivo svog obrazovanja u izuzetnim uslovima izvođenja nastave. To uključuje potpuno opremljene laboratorije za praktičan rad iz prirodnih nauka, sportske sale, teniske terene, bazene i ogroman broj vannastavnih aktivnosti: gluma, muzika, jahanje, razgovori, debate i razna međuškolska takmičenja.

Kao učenike trećeg razreda uvažavaju vas kao odrasle osobe, dovoljno samostalne i odgovorne. Od vas se očekuje da slobodno izrazite svoja mišljenja, a da u isto vreme imate obzira prema onima koji misle drugačije.

Ovo je prilikа i poziv učenicimа drugog rаzredа srednjih škola dа se prijave za takmičenje zа dodelu stipendijа zа školsku godinu 2020/2021. Stаrosni uslov je dа do 1. septembra 2019. godine učenik ima između 15 i 16½ godinа. Očekuje se i da imate odlične ocene iz većine predmetа i dа vas zanimaju rаzličite oblаsti.

Poslednji vаžаn uslov je dа engleskim jezikom vlаdаte dovoljno dobro jer ćete svаkodnevno učestvovati u nаstаvi i u društvu svojih vršnjаkа.

Postupak prijavljivanja na konkurs

Zbog automatizacije rukovanja podacima nužno je da prijavu elektronski popunite, imenujete i pošaljete prema sledećem uputstvu. Predloženi postupak omogućuje da se svi podaci iz vašeg dokumenta neposredno preslikaju u zbirnu bazu podataka za ispit jezika i završni ispit. Tako će svi podaci koje ste izvorno popunili i poslali ostati neizmenjeni.

  1. Preuzmite dokument u sekcija Download – Obrazac prijave na konkurs
  2. koristeći font Calibri 11, uredno popunite sva prazna polja obrasca prijave
  3. koristeći opciju ‘Save As’ sačuvajte dokument ne menjajući njegov format (.doc)
  4. upotrebite isti naslov za dokument i ‘Subject’ poruke koju nam šaljete: Serbia_2020-21_Prezime_Ime_Grad.doc
  5. priključite dokumenat prijave e-poruci i pošaljte је na adresu: stipendije@edu-link.rs
  6. u slučaju da imate poteškoća sa slanjem maila, kontaktirajte nas telefonom

Napomena: Ime dokumenta prijave se ujedno koristi u polju ‘Subject’ (predmet/tema) poruke koju nam šaljete