Intervju sa Danicom Stošić

(izvor: Južne vesti)

Nišlijka Danica Stošić će od septembra deliti klupe sa vršnjacima iz Evrope i sveta, na “Pangbourne” koledžu u Velikoj Britaniji, za koji je dobila punu stipendiju koja će joj omogućiti da srednju školu završi u inostranstvu. Svoj “novi život” zamišlja poput onog na filmu i u serijama, ali uz mnogo učenja.

16-godišnjakinja kojoj su hobi strani jezici i mačevanje završava drugi razred Gimnazije “Svetozar Marković”. Jedna je od retkih koja je u isto vreme dobila čak dve prestižne stipendije – za školovanje u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a ove godine je jedina Srpkinja kojoj je to pošlo za rukom. “Pangbourne” koledž koji će od septembra biti Danicina nova škola; foto: printskrin pangbourne.com/Video

Odlučila je da školovanje nastavi u okolini Londona, pre svega zato što joj HMC stipendija omogućava da naredne 2 godine provede na “Pangbourne” koledžu.

Odlučila sam da se zahvalim Američkom savetu na odabiru za FLEX stipendiju i prihvatim punu stipendiju HMC projekta, a neki od razloga su i mogućnost većeg akademskog napredovanja u privatnoj školi sa manjim brojem učenika u razredu, mentorski rad sa predmetnim profesorima, smeštaj u boarding kućama u okviru samog koledža, ponuda velikog broja vannastavnih i sportskih aktivnosti – pojašnjava Stošićeva.

Kako do prestižne stipendije?

Srednjoškolka kaže da je uzbuđena i srećna što je ostvarila jedan od svojih snova – da nastavi školovanje u Engleskoj. Klupe će sada deliti sa vršnjacima iz SAD, Kanade, Azije, Francuske i drugih zemalja, a za stipendiju koja joj je to omogućila saznala je od starijeg brata, koji je sličnu dobio pre nekoliko godina.

Put je bio dug i naporan, jer je morala da radi testove znanja engleskog, piše eseje i razgovara sa ljudima kojima je to maternji jezik. Od 70 prijavljenih uspela je da bude među 5 onih koji su dobili stipendiju; foto: printskrin

Za prvi krug smo pisali esej od 100 reči o sebi, kao motivaciono pismo i to slali sa ostalom dokumentacijom. Drugi krug se sastojao iz višesatnog testiranja znanja engleskog jezika iz pet disciplina koji ocenjuju licencirani Kembridžovi ispitivači. Test je težak, naročito gramatika i uz to smo imali 15-minutni intervju – priča Stošićeva.

Usledio je novi krug provere znanja, pisanje eseja od 1.000 reči, a uz to je morala da obezbedi preporuke profesora, potvrde o učešću na takmičenjima, volontiranju i slično. Na kraju su je ispitivali predstavnici HMC škola, koji su na osnovu rezultata iz prethodnih provera odlučivali ko će nastaviti školovanje u Velikoj Britaniji.

Tako se Nišlijka našla na spisku petoro srednjoškolaca iz Srbije koji su dobili besplatno dvogodišnje školovanje i mogućnost stručnog usavršavanja, od 70 prijavljenih.

Pre nego što sedne u nove školske klupe u septembru, Danica će krajem avgusta otputovati u Englesku i učestvovaće na Kembridžovom kursu, na kome će sa kolegama iz istočne Evrope čuti šta je očekuje u nastavku školovanja.

“Umesto odliva mozgova želim cirkulaciju mozgova”

Iako je odlučila da završi srednju školu van Srbije, učenica niške gimnazije kaže da nije jedna od onih koja bi, poput njenih vršnjaka “da pobegne odavde, jer je tamo negde bolje”. Nišlijki Danici Stošić se ostvario jedan od snova; foto: privatna arhiva

To je taj odliv mozgova. Ja mislim da je poenta da mi odemo u inostranstvo, da tamo naučimo i steknemo neko znanje, a da ga onda vratimo u Srbiju. Da to bude cirkulacija mozgova u stvari. To je i cilj ove stipendije, da znanje koje steknemo u inostranstvu vratimo u zemlju iz koje dolazimo – kaže Stošićeva.

Njeni vršnjaci se, kako kaže, stalno žale na to kako funkcioniše obrazovni sistem u Srbiji, ali ona smatra da su i učenici sami krivi što je tako, jer stalno traže “prečice”. Ipak, krivce pronalazi i u profesorima koji odaju utisak da ne vole svoj posao.

Profesori uglavnom rade ofrlje, čisto da ga završe i prime platu, ne motivišu nas i ne pokazuju nam da oni vole to što rade – ističe.

Nišlijka planira da se posveti pravu, psihologiji ili jezicima nakon srednje škole

Britanski koledž na kome će učiti naredne 2 godine, kako kaže, nije specijalizovana škola, već nudi 24 predmeta, od kojih svaki đak bira 3 koja će učiti svakodnevno. Verovatno će izabrati psihologiju, istoriju i nemački, dodaje, jer joj je plan da se “kad poraste” bavi pravom, psihologijom ili jezicima.

Što se tiče fakulteta, pokušaću da ostanem u Velikoj Britaniji, prijaviću se na neki koledž, ali volela bih i da se vratim ovde, ako tamo ne uspem – navodi Stošićeva.

Iako školovanje u inostranstu ne može baš svaki srednjoškolac sebi da priušti, Nišlijka kaže da se uz stipendije, poput njene, manje “udara po džepovima” roditelja. Njoj će biti plaćene uniforme, škola, kampus u kome će živeti i hrana, ali sama mora da plati avionsku kartu do Velike Britanije i vizu. Učenici na početku dobijaju i džeparac, koji mogu da iskoriste za putovanja i ekskurzije koje škola organizuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *